Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

18 - 24 kwietnia - Tydzień dla Serca

W dn. 18 - 24 kwietnia obchodzić będziemy Tydzień dla Serca. W tym czasie Ministerstwo Zdrowia zwraca uwagę na problem chorób układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów i hospitalizacji na świecie. Do przyczyn, które powodują choroby serca zalicza się: cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, a także otyłość. Nieprawidłowy tryb życia, a więc brak aktywności fizycznej, używki czy nadmierny stres, powodują problemy kardiologiczne.

Źródło: Fot. https://pixabay.com/pl/photos/balon-serce-mi%C5%82o%C5%9B%C4%87-czerwony-991680/

Osoby mające problemy z sercem powinny spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie, w małych porcjach. Dieta powinna być bogata w produkty niskotłuszczowe. Zalecane jest spożywanie owoców i warzyw, produktów zbożowych oraz ryb. Zdaniem dietetyk Kingi Stopy, pozytywny wpływ na pracę naszego serca ma regularna aktywność fizyczna.

Wiele osób zmaga się z napięciem emocjonalnym, co negatywnie wpływa na układ krążenia. W jaki sposób możemy poradzić sobie z codziennymi stresami, które negatywnie wpływają na kondycję serca?

Jaki wpływ na serce mają nawyki, takie jak palenie tytoniu i spożywanie alkoholu?

Jakie działania możemy podjąć, aby poprawić ogólną kondycję serca i obniżyć ryzyko chorób kardiologicznych?

Pracę naszego serca wspomaga także odpowiednie nawodnienie organizmu. Zalecane jest picie zielonej herbaty lub wody z sokiem z cytryny oraz odrobiną miodu.

Więcej o produktach spożywczych, pozytywnie wpływających na pracę naszego serca, usłyszymy w „Poradniku dietetycznym” w piątek (19.04) o godz. 10.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze