Jednak mogą one świadczyć także o uczuleniu na gluten. Dietetyk Kinga Stopa poinformowała jakie jeszcze inne niepokojące symptomy mogą świadczyć, że nasz organizm ma nietolerancję na białko jakim jest gluten.
Kinga Stopa zaznaczyła, że nietolerancja na gluten może mieć także postać skąpych objawów.
W niektórych przypadkach uczulenie na gluten zdiagnozować jest trudno. Postać utajoną można stwierdzić za pomocą specjalistycznych badan medycznych.
Pewne stany zdrowotne tj.: celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergie pokarmowe lub nietolerancje wymagają unikania glutenu. Gluten zawierają głównie produkty zbożowe.
Gluten jako białko obecny jest w wielu produktach spożywczych oraz w konserwantach. Zanim zakupimy dany produkt, warto przeczytać zawartość etykiety dostępnej na opakowaniu.
Czym charakteryzuje się dieta bezglutenowa usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w najbliższy piątek (16.02) o godz. 10.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.
Napisz komentarz
Komentarze