Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jesień sezonem na orzechy

Według zaleceń lekarzy dietetyków każdy rodzaj orzechów jest zdecydowanie lepszą formą przekąski niż: chipsy, słodkie batony, drożdżówki czy pączki.
Jesień sezonem na orzechy

Orzechy pomimo, że są kaloryczne, zawierają dużo witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawierają także dużo witamin z grupy B oraz witaminę E, które wpływają pozytywnie między innymi na pracę serca, mózgu oraz kondycję skóry. Dlaczego zdaniem dietetyk Kingi Stopy warto jeść orzechy?

Orzechy są podstawowym składnikiem diety wegetarian i zalecane są osobom zmagającym się z cukrzycą.

Orzechy, takie jak: migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia i orzechy brazylijskie czy pistacje korzystnie wpływają na układ krążenia. Jaki rodzaj orzechów zdaniem dietetyk jest najlepszy dla naszego zdrowia?

Orzechy można jeść na słodko i na słono, ale zawsze należy pamiętać o umiarze ponieważ są one kaloryczne. 

Większość odmian zdrowych orzechów zawiera przeciwutleniacze, takie jak witaminę E, która pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy dlatego warto je spożywać, kiedy jest na nie sezon.

Więcej o właściwościach odżywczych orzechów usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (20.10) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze