Komisja w składzie: wójt Gminy Księżpol Jarosław Piskorski, Irena Gadaj i Zbigniew Łaba oceniła 23 potrawy w kategorii dań mięsnych, bezmięsnych, deserów i napoi.
Komisja stwierdziła, że wszystkie potrawy reprezentują bardzo wysoki poziom wykonania. Zachowane zostały elementy tradycyjne, związek z regionem, estetyka i ciekawy sposób podania. Ponadto zastosowane zostały produkty i płody rolne oraz wykorzystano tradycyjne przepisy.
Komisja oceniła potrawy konkursowe i postanowiła przyznać:
W kategorii DANIA MIĘSNE
I miejsce – Kaczka z jabłkami – KGW Korchów Pierwszy
II miejsce – Kiełbasa, żeberka i mięso zapiekane w słoikach – KGW Zawadka
III miejsce – Świeżynka – KGW Przymiarki
W kategorii DANIA BEZMIĘSNE
I miejsce - Kluski z truskawkami – KGW Zawadka
II miejsce – Smalec z warzywami – KGW Korchów Pierwszy
III miejsce – Kulasza – KGW Rakówka
W kategorii DESER
I miejsce – Racuchy z jabłkami – KGW Płusy
II miejsce – Wisienki – Zespół „Za Horyzontem”
III miejsce – Blok czekoladowy – KGW Zawadka
W kategorii NAPÓJ
I miejsce – Syrop z jarzębiny i rajskiego jabłuszka – KGW Korchów Pierwszy
II miejsce – Bim-ber – KGW Rakówka
III miejsce – Zakwas z buraków – Kamil Stelmach
Gratulujemy wszystkim wyróżnionym!
/Inf. nadesłana: GOK Księżpol/
Napisz komentarz
Komentarze