Zgłoszenia przyjmowane są do 9 lipca br., a finał odbędzie się 24 lipca br. na terenie gminy Wojsławice. Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” będzie przebiegał w dwóch kategoriach:
1. na najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy,
2. na najlepszą regionalną i tradycyjną potrawę kuchni polskiej, reprezentowaną w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe.
Podobnie jak w poprzednich edycjach uczestnictwo w plebiscycie jest bezpłatne i odbywa się poprzez zgłoszenie produktu lub produktów. Zgodnie z wymogami zawartymi w regulaminie zgłoszone produkty powinny być charakterystyczne dla obszaru ich pochodzenia i związane z regionem.
- Od 2000 roku odkrywamy polskie smaki w ramach konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów”. Dzięki takim wydarzeniom możemy przypomnieć smaki potraw przygotowywanych przez nasze mamy i babcie oraz zachować te receptury dla kolejnych pokoleń - tłumaczy Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe, wyróżnienia i dyplomy. Laureaci wyłonieni w finałach regionalnych będą mogli ubiegać się o statuetkę „Perły 2021”, która zostanie wręczona na uroczystym finale połączonym z prezentacją laureatów i regionów.
Zgłoszenia wraz z wypełnioną kartą oraz formularzem uczestnictwa należy przesyłać do 9 lipca br. na adres: Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie lub zeskanowane zgłoszenie emailem: [email protected].
Regulamin, kartę wraz z formularzem uczestnictwa można pobrać ze strony internetowej: www.produktyregionalne.pl oraz www.lubelskie.pl.
Patronat Honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Napisz komentarz
Komentarze