Na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego zostały wpisane potrawy z Bełżca. Są to pierwsze dania z powiatu tomaszowskiego, które zostały umieszczone na zaszczytnej liście. Na to uznanie zasłużył wędzony karp oraz pierogi z farszem z karpia. Jak wyglądała droga kwalifikacyjna potraw?
Aby danie mogło trafić na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, konieczna jest ich wieloletnia historia i tradycja.
Jak się okazuje, wędzenie karpia jest prawdziwą sztuką i wymaga dokładności na każdym etapie jego przygotowania.
Jak przyznała Anna Kuśmierczak-Kuceł tajemnicą pierogów z farszem z karpia jest takie dobranie ziół i przypraw, by smak ryby był jedynie delikatnie wyczuwalny, jednak odpowiednio podkreślony. Gratulujemy sukcesu i zachęcamy innych do składania wniosków i zgłaszania tradycyjnych potrwa województwa.
Napisz komentarz
Komentarze