Bary i restauracje, takie jak Bobby Burger odkryły, w czym tkwi sekret pysznych dań z grilla. Przyrządzając je nie wolno zapomnieć o dodatkach. Chrupiącej sałacie, świeżych warzywach i grillowanych dodatkach, które podkręcają smak i walory estetyczne dania. W sezonie letnim ich wybór jest ogromny, ale dania z rusztu swobodnie przyrządzisz nawet zimą. Wykorzystaj bogactwo każdej pory roku i poznaj przepisy na sezonowe burgery z dodatkami.
Burgery w wersji wiosennej
Są kolorowe i lekkie. Do ich przyrządzenia wykorzystaj warzywa, które pojawiają się tylko raz w roku i szybko znikają ze sklepowych półek. W poszukiwaniu odpowiednich składników wybierz się na lokalny targ i do rzeźnika — warzywa i mięso, które tam kupisz będą świeże i wartościowe.
Nasza propozycja wiosennego burgera to połączenie zielonych szparagów, szynki parmeńskiej, czerwonej cebuli, pomidorów i liścia sałaty. Szparagi i mięso uformowane w krążek grilluj na patelni lub ruszcie, a kolejno przełóż do bułki posmarowanej sosem holenderskim. Wyłóż pozostałe warzywa i rozkoszuj się delikatnym smakiem przepysznej bułki z dodatkami.
Letnia odsłona burgera
To bardzo szybki przepis dla osób, które nie chcą tracić czasu, stojąc cały wieczór przy grillu. Przekrój bułki na pół, spód posmaruj majonezem i wyłóż warstwami świeże warzywa. Na grillu upiecz burgery i boczek. Na koniec przyrządź na patelni jajko sadzone i dodaj je do swojej kompozycji. Takie danie jest nie tylko zaskakujące, ale także sycące.
Dyniowy burger jesienny
Rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, a jego smak to prawdziwa kwintesencja jesieni. Klasyczny sos majonezowy w tym przepisie zastąpiliśmy dyniowym, który powstał ze zblendowania kawałków podduszonej dyni, małej papryczki chili, soku grejpfrutowego, szalotki oraz soli i pieprzu. Dobór pozostałych składników jest dowolny, ale pamiętajmy, że burger lubi towarzystwo świeżych pomidorów i cebuli.
Zimowa strona burgera
Zimą w supermarketach nie brak warzyw, ale to, co mamy do wyboru zazwyczaj nie powala z nóg. Szefowie kuchni w restauracjach typu Bobby Burger wyszukują najlepsze składniki lub prezentują zupełnie nowe odsłony klasycznych burgerów. W wersji zimowej może to być np. bułka z grillowanym mięsem i przyrządzonymi w ten sam sposób dodatkami. Grillowane strąki papryki, pokrojona w talarki cukinia, ćwiartki pieczarek, kawałki bakłażana. Sekretem smacznych warzyw z rusztu jest przede wszystkim dobra marynata. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, słodka papryka.
Warzywa starannie obtocz w marynacie i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie grilluj na ogniu, kratce grillowej, specjalnej patelni lub żarze z dużymi oczkami. Smacznego!