Stylowo
Panele podłogowe to świetna alternatywa zarówno dla płytek w kuchni, jak i podłóg drewnianych. Do niedawna najczęściej montowano je w salonach i sypialniach, dzisiaj dumnie wkraczają do kuchni. W końcu nadają stylu i elegancji każdemu wnętrzu. Podczas wyboru paneli należy jednak zwracać uwagę nie tylko na ich estetykę, ale i na specyfikę przestrzeni, której są one dedykowane. W przypadku kuchni należy bowiem pamiętać, że mamy do czynienia z przestrzenią narażoną na wiele szkodliwych czynników. Przestrzenią, która często się brudzi. W której często unoszą się różnego rodzaju opary. W końcu, przestrzenią, w której spędzamy całkiem sporo czasu.
Kryteria
Podstawowym wyznacznikiem wyboru paneli podłogowych do kuchni powinna więc być ich odporność na ścieranie. Należy wybierać przede wszystkim modele oznaczone znakiem AC3, a najlepiej AC4. Panele muszą się również cechować wysoką klasą używalności. W przypadku paneli do kuchni powinna być to co najmniej klasa 23. Rozlana woda w kuchni to nie nowość dla żadnej pani domu, jednak dla paneli może to być prawdziwe wyzwanie, ponieważ jest to materiał dość czuły na tego typu czynniki. Dlatego też wybierając interesujący nas produkt, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na odporność paneli na wilgoć. Na rynku pojawiają się juz panele wodoszczelne, które doskonale sprawdzą się w kuchni. Dzięki nim przy każdym drobnym kuchennym wypadku nie będziemy drżeć o nieestetyczny wygląd paneli. Przeciętny panel wykazuje poziom pęczliwości na poziomie 20%, laminowane panele wodoodporne osiągają wynik na poziomie 5%, co oznacza, że przy zanurzeniu w wodzie na 24h poszerzą swoją objętość jedynie właśnie o 5%. Ciekawym rozwiązaniem mogą okazać się także panele korkowe, które nie tylko tworzą ciekawe aranżacje, lecz także dają efekt termiczny. Są wodoszczelne i ciepłe. Dodatkowo pokryte pięciokrotnie warstwą lakieru ochronnego, co wpływa również na ich odporność na ścieranie i wysoką klasę używalności.