Choroba ta występuje we wszystkich grupach wiekowych, etnicznych, u kobiet i mężczyzn. Dane z ostatnich lat pokazują, iż zachorowalność w Polsce na omawianą jednostkę cały czas rośnie, dodatkowo, jeśli obecna tendencja utrzyma się, to w roku 2035 liczba pacjentów zwiększy się o połowę. Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego aby najskuteczniej uniknąć czy też opóźnić rozwój choroby powinno się zmienić styl życia, czyli zmodyfikować sposób odżywiania - wprowadzić odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną.
ZALECENIA DIETETYCZNE
Dla pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze zalecana jest dieta bogata w warzywa, błonnik, produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz białko roślinne. Należy ograniczyć podaż tłuszczów nasyconych, cholesterolu na rzecz ryb, jarzyn i innych produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrym źródłem energii są również owoce, lecz zalecane z rozwagą dla osób z nadwagą oraz cukrzycą - produkty te będą dostarczały dużą ilość węglowodanów. Spożycie warzyw, owoców i innych produktów pochodzenia roślinnego powinno obejmować 4-5 porcji dziennie. Wpasowującą się w ten schemat jest dieta śródziemnomorska, bogata w ryby, owoce oraz warzywa.
MASA CIAŁA
Nadmierna masa ciała predysponuje do zachorowalności na nadciśnienie tętnicze, a zmniejszenie jej u pacjentów powoduje obniżenie ciśnienia krwi, dodatkowo redukuje dyslipidemię oraz insulinooporność. Redukcja masy ciała powinna zostać osiągnięta przez odpowiednią dietą, w tym zmniejszenie kaloryczności.
SÓL KUCHENNA
Nadmiar soli w diecie może przyczyniać się do oporności w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Udowodniony jest związek pomiędzy spożyciem soli a wartościami ciśnienia tętniczego. Zmniejszenie spożycia sodu do 75-100 mmol/dobę, czyli 4,35-5,8 soli powoduje średnio spadek ciśnienia o 2-8 mm Hg. Chorujący na nadciśnienie nie powinni w diecie przekraczać 5g soli kuchennej. Potrawy powinny być z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, świeżych składników. Z diety należy wykluczyć produkty konserwowe ze względu na wysoką zawartość sodu.
ALKOHOL
Spożycie alkoholu predysponuje do występowania udarów oraz osłabia działanie leków. Jeśli eliminacja alkoholu nie jest możliwa, dzienne spożycie powinno ograniczyć się do 20-30g czystego etanolu u mężczyzn, oraz 10-20g u kobiet. Tygodniowe spożycie nie powinno przekraczać ilości 140g u płci męskiej, 80g damskiej. 250ml niskoprocentowego piwa, 100ml wina oraz 25ml wódki obejmuje 10g czystego etanolu.
PAPIEROSY
Każdy wypalony papieros ma istotny wpływ na wzrost ciśnienia tętniczego oraz rytmu serca, przez następne 15 minut. Negatywny wpływ ma również palenie bierne. Dodatkowo nałóg ten zwiększa ryzyko zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, a przy współwystępującym nadciśnieniu ryzyko jest jeszcze większe. Osoby palące powinny kategorycznie zaprzestać nałogu.
PODSUMOWUJĄC:
Jeśli cierpisz na nadciśnienie tętnicze pamiętaj o wyżej wymienionych kwestiach, a mianowicie:
- Jedz dużą ilość owoców i warzyw, które przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi,
- Pamiętaj o podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych, dobrym źródłem kwasów omega-3 jest łosoś, makrela, sardynki, śledź,
- Ogranicz spożycie soli, nie dosalaj gotowych potraw, nie jedz na mieście i unikaj przetworzonej żywności,
- Ogranicz, a najlepiej wyeliminuj spożycie alkoholu,
- Unikaj mocnej kawy oraz herbaty,
- Wyeliminuj z diety tłuste mięsa, wędliny, konserwy oraz kiszonki,
- Ogranicz spożycie wywarów z kości, mięsa i ryb, a także wędlin, konserw i kiszonek,
- Jeśli masz nadwagę, pozbądź się zbędnych kilogramów,
- Kategorycznie rzuć palenie!
Więcej porad na temat zdrowego odżywiania można znaleźć na kcalmar.com/blog/