Jaki rodzaj filtra wybrać?
W większości przypadków za standard uznaje się filtry metalowe. Są to misterne konstrukcje, które dzięki swojej specjalnej budowie wychwytują cząsteczki tłuszczu i innych zanieczyszczeń. Ich głównym atutem jest niepodważalna trwałość – nie wymagają one bowiem wymiany i można używać ich teoretycznie bez końca. Należy jednak pamiętać, że należy je regularnie czyścić, gdyż gromadzący się w nich osad nie tylko osłabia ich skuteczność, ale może także doprowadzić je do stanu nieużywalności. Jedną z najciekawszych ofert w zakresie filtrów metalowych posiada https://www.agdmaster.com/, renomowany, internetowy sklep AGD. Można tam znaleźć także filtry węglowe. Te, pomimo że należy je wymieniać około 3 razy do roku, doskonale pochłaniają zapachy. Jak wiadomo, mieszanka rozmaitych woni w kuchni może być dość nieprzyjemna, dlatego jeśli ma się wyjątkowo wrażliwy nos, warto jest postawić właśnie na nie. Dobrze jest pamiętać o tym, że wcale nie kosztują one wiele. Pojedynczy filtr, nawet z górnej półki to w skali całego roku zaledwie 70-150 złotych.
Przeciwtłuszczowe filtry aluminiowe
Pod uwagę koniecznie powinno się wziąć również okapy filtry wykonane z aluminium. Ich silną stroną jest fakt, że są bardzo lekkie, zachowując jednocześnie dużą wytrzymałość. Wielu klientów zachwala sobie je ze względu na ich długą żywotność oraz szeroki wybór rozmaitych modeli, dzięki któremu można doskonale dopasować je do własnych potrzeb.