Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama HeavenTour - FATIMA

Pączki

Mogą być z czekoladą, toffi, czy budyniem i w różnych polewach, ale te klasyczne z marmoladą różaną i tak kochamy chyba najbardziej. Pączki, królujące w Tłusty Czwartek, już dziś są przygotowywane w cukierniach i w domach wielu z nas.

Autor: źródło: pixabay

Po czym rozpoznać dobrego pączka zapytaliśmy zamojskiego cukiernika Ireneusza Turka.

POSŁUCHAJ

Nie bez znaczenia jest też tłuszcz, w którym smażymy pączki. Ireneusz Turek zdecydowanie poleca do tego celu smalec.

POSŁUCHAJ

Jak tłumaczy cukiernik, inny tłustoczwartkowy przysmak czyli faworki, powstał przypadkowo.

POSŁUCHAJ

O pączkach jest jednak mniej zachęcająca prawda: są bardzo kaloryczne, a w zależności od wielkości czy nadzienia jeden może mieć nawet 400 kcal.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze