Ilość cukru, jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. I nie chodzi tu jedynie o nasz wygląd i dodatkowe kilogramy. Dieta bogata w cukier ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Tyjemy na potęgę, tyją nasze dzieci, a stąd prosta droga do nadciśnienia, problemów z jelitami czy nerkami i cukrzycy. A ta atakuje podstępnie – mówi dr Elżbieta Kramarczuk, internista, diabetolog ze szpitala papieskiego w Zamościu:
Ignorancja w tym zakresie to błąd, bo cukrzyca to choroba wiążąca się z wieloma problemami i powikłaniami.
Pierwszym krokiem do nabycia cukrzycy jest nadmiar zjadanego cukru i brak ruchu.
Hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi, prowadzi do uszkodzenia mięśnia sercowego. Cukier – podobnie jak tłuszcz - zwiększa poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Powoduje również nadciśnienie tętnicze, zaostrza stany zapalne stawów, osłabia pamięć.
Jest się czym niepokoić bo spożycie cukru rośnie. Jemy w ciągu roku o prawie 12 kg więcej niż 10 lat temu, a warto pamiętać, że jest on zawarty w wielu produktach. Znaczącym źródłem cukru są napoje słodzone gazowane (typu cola, wody smakowe, nektary i napoje owocowe). Jedna puszka napoju słodzonego może zawierać 15-40 g cukru, czyli 3-8 łyżeczek do herbaty.
Napisz komentarz
Komentarze