Zajęcia poprowadzili studenci z Krosna, dzięki którym uczniowie dowiedzieli się, dlaczego trzeba jeść śniadania, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta, a także jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w poszczególnych gatunkach ryb, mięsa czy owoców i warzyw.
Jeden ze studentów prowadzących warsztaty, Damian Rzońca wyjaśniał, jakie cele stawiają sobie realizatorzy projektu:
Z kolei Jagoda Dyląg podkreślała, że akcja jest skierowana do ludzi młodych, aby mieli świadomość, czym jest zdrowe odżywianie i co wybierać, aby być zdrowym i pełnym energii do nauki i pracy:
Jak zatem powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta – wyjaśnia Damian Rzońca:
Prelekcja połączona była z degustacją przywiezionych produktów m.in. zdrowa i bogata w witaminy i mikroelementy śniadaniowa sałatka i 100% sok z aronii. Ponadto każdy z uczestników otrzymał zdrowe, ekologiczne jabłko. Podsumowaniem spotkania był quiz z nagrodami dotyczący wiedzy zdobytej podczas warsztatów.
Warsztaty są współfinansowane z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu promocji Ryb oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Napisz komentarz
Komentarze