Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama AGROLINK

Zatrucia latem

Jedną z przyczyn zatruć pokarmowych są pałeczki salmonelli. Ryzyko rośnie, gdy jest gorąco.

Salmonella to rodzaj bakterii powodujących zatrucia pokarmowe. Pałeczki salmonelli odkrył w 1885 roku amerykański mikrobiolog Daniel Salmon – stąd ich nazwa. Atakują błonę śluzową przewodu pokarmowego i wytwarzają toksyny. Mogą być też przyczyną posocznicy oraz duru brzusznego, a nawet chorób stawów.

Do zakażeń dochodzi często w lecie, kiedy temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii:

POSŁUCHAJ

Obróbka termiczna pokarmów pozwala ustrzec się przed salmonellą.

POSŁUCHAJ

Stanisław Jaślikowski przypomina, że środki ostrożności dotyczą także przygotowania mięsa:

POSŁUCHAJ

Ryzykowne jest także zjadanie popularnego w Polsce tatara.

POSŁUCHAJ

Aby ustrzec się salmonelli należy przestrzegać higieny osobistej, ważne jest częste mycie rąk, zwłaszcza po wizycie w toalecie i kontakcie ze zwierzętami. Warzywa i owoce powinny być dokładnie myte przed spożyciem. Ryzyko niosą też przetwory mięsne i jajeczne: mięsne galaretki, majonezy, kremy, serniki na zimno, lody na bazie jaj, kogiel-mogiel, czy produkty powtórnie zamrażane.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze