Tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału. W tradycji chrześcijańskiej jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zaczyna się on w Środę Popielcową, która w tym roku wypada 14 lutego.
Tradycji staje się zadość - w tłusty czwartek od rana amatorzy pączków ustawiają się w kolejkach do cukierni. Najczęściej tego dnia sięgamy po pączki, faworki, racuchy i oponki.
Pączki najczęściej są nadziewane marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną. Popularne są także z likierem, budyniem, czekoladą, a nawet twarogiem. Zapytaliśmy młode zamościanki, jakie pączki lubią najbardziej i ile dziś ich zjedzą:
W dawnej Polsce tłusty czwartek rozpoczynał cały tłusty tydzień, podczas którego bawiono się aż do 'ostatków”, czyli wtorku przed Popielcem. Na stołach królowały wówczas suto kraszone potrawy, między innymi, mięsa, pierożki i kapusta ze skwarkami.
Napisz komentarz
Komentarze