Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama HeavenTour - FATIMA

Świąteczne potrawy bogate w kwas foliowy

Kwas foliowy, czyli witamina B9 to jeden z najważniejszych składników diety kobiety w ciąży. Niedobór acidum folicum może bowiem powodować nieodwracalne zmiany rozwojowe u płodu, dlatego tak ważna jest suplementacja tej substancji w okresie planowania poczęcia i w pierwszych miesiącach ciąży. O dostarczaniu kwasu foliowego warto pamiętać także w czasie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.

W tym czasie na stole gości wiele potraw, które, odpowiednio przygotowane, mogą dostarczyć przyszłej mamie pożądanej dawki kwasu foliowego. Okazuje się bowiem, że, choć acidum folicum jest substancją nietrwałą, znajduje się w wielu składnikach kuchni polskiej. Warto o tym wiedzieć, przygotowując świąteczne potrawy.

Naturalne źródła acidum folicum

Najnowsze badania donoszą, że jednym z najlepszych źródeł witaminy B9 jest soczewica. W 100 g tego produktu znajduje się aż 326 mg acidum folicum, co odpowiada 81% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Drugie miejsce ex aequo zajmują ciecierzyca i fasola pinto z wynikiem 310 mg, czyli 77% dawki dobowej. Kolejnymi produktami bogatymi w kwas foliowy są szparagi (298 mg, 75%) i szpinak (292 mg, 73%). Wspomniane składniki to tylko niektóre z łatwo dostępnych źródeł kwasu foliowego. W przepisach kuchni polskiej znajdziemy wiele propozycji dla kobiet spodziewających się dziecka, u których zapotrzebowanie na witaminę B9 rośnie.

Pierogi w kilku odsłonach

Pierogi to jedna z czołowych potraw bożonarodzeniowych. Choć na polskiej wigilii goszczą przede wszystkim te z kapustą i grzybami, warto przygotować dla przyszłej mamy ich inne warianty. Kobiety w ciąży powinny bowiem unikać ciężkostrawnych grzybów. W zamian za to doskonałym pomysłem będą pierogi ze szpinakiem lub z soczewicą. Ciekawym rozwiązaniem jest także przygotowanie nadzienia z kapusty kiszonej i ciecierzycy - połączenie przypominające tradycyjną kapustę z grochem z pewnością przypadnie do gustu niejednej przyszłej mamie i być może na stałe zagości w rodzinnym menu.

Pasztety... warzywne

Bogata w kwas foliowy (http://www.swiadomemacierzynstwo.com/kwas_foliowy) ciecierzyca i soczewica to świetna baza dla pasztetów warzywnych. Wielu kulinarnych tradycjonalistów krzywi się na myśl o bezmięsnej pieczeni, jednak smak potraw potrafi przekonać niejednego zagorzałego mięsożercę. Pasztet z soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw korzeniowych powinien posmakować także kobiecie w ciąży. Jego korzenny zapach to doskonałe uzupełnienie wigilijnego stołu.

Barszcz z uszkami

Sporą porcję kwasu foliowego znajdziemy również w burakach (144 mg, 36%), dlatego świąteczny barszcz czerwony to idealne danie dla przyszłej mamy. Warto podać go z uszkami z ciecierzycy lub soczewicy, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej wartościowy dla kobiety w ciąży. Ponadto dobrym pomysłem na włączenie buraków do świątecznego menu jest przyrządzenie sałatki z burakami lub śledzia w kożuchu. Palce lizać!

Chleb pełnoziarnisty

Na świątecznym stole nie może zabraknąć chleba. Najlepszy będzie ten wypiekany samodzielnie w domu, na zakwasie. Przygotowanie domowego zaczynu wbrew pozorom nie jest trudne, a efekty są spektakularne. Chleb pełnoziarnisty to prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa, dlatego powinna o nim pamiętać każda kobieta w ciąży. Warto wybierać pieczywo z dodatkiem ziaren słonecznika, ponieważ ten jest cennym źródłem kwasu foliowego (68 mg, 17%) i kwasów omega-3 oraz omega-6.

Domowy majonez

Majonez z fasoli to kolejne świąteczne bluźnierstwo dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej, jednak warto się do niego przekonać, szczególnie w obecności kobiety w ciąży. Przygotowanie sosu jest banalnie proste (wystarczy zblendować puszkę białej fasoli z łyżką musztardy, dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dodatkiem soli oraz pieprzu), a korzyści płynące z jego jedzenia - nieocenione. Biała fasola zawiera bowiem aż 146 mg kwasu foliowego (36% dziennego zapotrzebowania), a w połączeniu z chlebem pełnoziarnistym i natką pietruszki będzie prawdziwą bombą witaminową.

Przestrzeganie diety bogatej w kwas foliowy i suplementacja tej substancji to obowiązek każdej kobiety w ciąży. Przyszła mama nie powinna o nim zapominać także podczas zbliżających się świąt. Warto więc ułatwić jej zadanie i zadbać o to, by na świątecznym stole nie zabrakło produktów bogatych w acidum folicum. Odświeżone dania przyniosą wiele smacznych doznań wszystkim członkom rodziny, nie tylko kobiecie w ciąży.

 

Artykuł sponsorowany


Podziel się
Oceń