Cyklowi wydarzeń, które rozpoczęły się w poniedziałek i potrwają do soboty, towarzyszy znane przysłowie „Polak, Węgier – dwa bratanki”. W programie imprezy znalazło się m.in. rozstrzygnięcie konkursu prasowo-czytelniczego pod tym hasłem i warsztaty, podczas których można było poznać sekret węgierskiej kuchni. Elżbieta Stankiewicz, dyrektor Biblioteki Publicznej Gminy Zamość tłumaczy, że choć słynny węgierski gulasz, którego można było spróbować podczas warsztatów przygotowany był z polskich składników, to przyprawy pochodziły z Węgier.
György Lakatos zwraca uwagę, że narody polski i węgierski łączy wiele, w tym historia.
Podczas Tygodnia Kultury Węgierskiej nie zbrakło propozycji dla dzieci. W trakcie warsztatów pod hasłem „Ciekawostki z kraju naszych bratanków” mogły m.in. nauczyć się tańca węgierskiego.
W ramach Tygodnia Kultury Węgierskiej w Bibliotece Publicznej Gminy Zamość w Mokrem wciąż można oglądać wystawę książek związanych z Węgrami.
Napisz komentarz
Komentarze