Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama HeavenTour - FATIMA

Ostrożności nigdy za wiele

Marynowane, suszone do wigilijnej kapusty, czy smażone w panierce – grzyby. Sezon na nie rozpoczął się już na dobre.

Autor: www.wikipedia.org

Miłośnicy spacerów po lesie z koszykiem, nawet ci doświadczeni, powinni jednak pamiętać o zachowaniu daleko posuniętej ostrożności, bo jak podkreśla Elżbieta Woźniak, grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zamościu, grzyby trzeba zbierać z uwagą i roztropnie. Niezachowanie tych zasad grozi poważnym uszczerbkiem na zdrowiu lub nawet śmiercią.

POSŁUCHAJ

Elżbieta Woźniak zwraca uwagę, że zebrane grzyby należy wkładać wyłącznie do przewiewnych pojemników.

POSŁUCHAJ

Kiedy mamy wątpliwość, czy dany grzyb jest jadalny czy nie, warto poradzić się w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Sanepid zaprasza od poniedziałku do piątku w godz. 7.30 do 15.00.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze