Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama MHR

Myśliwi świętowali w Krowicy Samej

W Krowicy Samej znajdującej się na terenie Gminy Lubaczów, w minioną niedzielę (10.09) odbył się III Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej. Organizatorem wydarzenia był Starosta Lubaczowski oraz Wójt Gminy Lubaczów, a także Powiatowe Centrum Kultury i Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie.
Myśliwi świętowali w Krowicy Samej

Autor: Alicja Magura

Wspólne świętowanie myśliwych i sympatyków łowiectwa z całego powiatu lubaczowskiego zainaugurowała Msza św. w kościele pw. Przemienienia Pańskiego w Krowicy Samej.  Po Eucharystii uczestnicy spotkania na czele z pocztami sztandarowymi kół łowieckich przeszli na dziedziniec miejscowej Szkoły Podstawowej im. Poety ks. Jana Twardowskiego. Zebranych przywitał Wiesław Kapel, wójt Gminy Lubaczów, który podkreślał wyjątkowość miejsca oraz ważność myśliwych.

POSŁUCHAJ

Głos zabrał również Józef Michalik, starosta Powiatu lubaczowskiego, który był inicjatorem zorganizowania wydarzenia, które poświęcone byłoby myśliwym.

POSŁUCHAJ

Tomasz Kulesza, łowczy okręgowy, prezes Zarządu Okręgowego Polskiego Związku w Przemyślu w swoim wystąpieniu mówił o hodowli zwierzyny na ziemi lubaczowskiej.

POSŁUCHAJ

Wśród kół łowieckich, które pojawiły się na tegorocznym Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej nie zabrakło koła łowieckiego "Łoś" z Oleszyc. O jego działalności w rozmowie z Alicją Magurą informował Roman Ferenc, prezes oleszyckiego koła.

POSŁUCHAJ

Nie zabrakło również koła „Sokolik” z Horyńca- Zdroju. Prezes koła mówił o pracy myśliwych na rzecz minimalizacji szkód wyrządzanych przez zwierzynę w uprawach rolnych.

POSŁUCHAJ

Nieodłączną częścią festiwalu jest konkurs „Myśliwskie Smaki”, na najlepszą potrawę na bazie dziczyzny. Komisja w składzie: Ks. Roman Karpowicz-kapelan myśliwych powiat lubaczowskiego, Łukasz Plasło - szef kuchni jednej z lubaczowskich restauracji i Robert Banaś - nadleśniczy Nadleśnictwa Lubaczów za najlepszą potrawę uznała  „Kuropatwę w borowikach” przygotowaną przez koło „Sokolik” z Horyńca-Zdroju.  II miejsce zajęło koło „Ryś” z Lubaczowa za „Pasztet z dziczyzny”, a III koło „Roztocze” z Rzeszowa, które przygotowało „Gulasz z dzika”.  Na szerszą relację z tego wydarzenia zapraszamy w sobotę w ramach audycji samorządowych.

Powiązane galerie zdjęć:

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Droga OdważnychTreść komentarza: Zapraszamy na www.drogalwa.plData dodania komentarza: 19.09.2024, 15:10Źródło komentarza: Droga LwaAutor komentarza: Fanka zespołu Alba DelTreść komentarza: Przepiękne koncerty. Nareszcie coś innego w Zamościu, który do tej pory promował disco polo. Duża gratka dla miłośników muzyki klasycznej. Kantata kanarka - super wykonanie.Data dodania komentarza: 17.09.2024, 16:38Źródło komentarza: Muzyka w barokowej odsłonie - Festiwal "MUSICA DELL'ANIMA"Autor komentarza: Gosia LipowiecTreść komentarza: Pięknie Jak co rokuData dodania komentarza: 15.09.2024, 15:00Źródło komentarza: Pielgrzymka z Tereszpola do LeżajskaAutor komentarza: Andrzej KuśTreść komentarza: Impreza bardzo ciekawa. Będziecie mogli nas posłuchać, zobaczyć, poznać nasze grono i zwyczaje oraz spróbować najzdrowszego jedzenia na świecie jakim jest dziczyzna - musicie tam być !!! To nasze dziedzictwo!!!Data dodania komentarza: 6.08.2024, 11:08Źródło komentarza: Jarosław KuchtaAutor komentarza: KTreść komentarza: Był mega dobrym, ciepłym czlowiekiem, który miał jeszcze wiele planów w głowie do zrealizowania - żal i smutek że go nie ma, wieczny odpoczynek …Data dodania komentarza: 18.07.2024, 22:05Źródło komentarza: Zmarł ks. Mirosław Prokop - proboszcz parafii pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej w SzczebrzeszynieAutor komentarza: DWTreść komentarza: Lubię toData dodania komentarza: 18.07.2024, 11:38Źródło komentarza: Aleksandra Czerwińska