Już ponad 10.000 lat temu pistacje były sadzone jako rośliny uprawne na Bliskim Wschodzie Do dziś są tam przysmakiem, stanowiącym część długiej historii kultury wielu krajów tego regionu.
Pistacje wzmacniają układ odpornościowy, dodatkowo zawierają potas, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Pistacje są także bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Zawierają także dużo białka i wapnia - dobrego dla mięśni i kości.
Z pistacji możemy przygotować wiele ciekawych dań, zwłaszcza na słodko, podkreśla doradca kulinarny, Marcin Sikora
Bardzo znana jest pasta pistacjowa, która okazuje się bardzo prosta w przygotowaniu.
Pistacje możemy również wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych.
Ciekawostką jest fakt, że jeden orzech pistacji ma tylko 3 kcal. Przypomnijmy, Światowy Dzień Pistacji obchodzony jest 26 lutego.
Napisz komentarz
Komentarze