Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama MC-POWER

Światowy Dzień Pistacji (26.02)

26 lutego przypada Światowy Dzień Pistacji. Jest to doskonała okazja do przybliżenia walorów zdrowotnych i smakowych tych orzechów.
Światowy Dzień Pistacji (26.02)

Już ponad 10.000 lat temu pistacje były sadzone jako rośliny uprawne na Bliskim Wschodzie Do dziś są tam przysmakiem, stanowiącym część długiej historii kultury wielu krajów tego regionu.

Pistacje wzmacniają układ odpornościowy, dodatkowo zawierają potas, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Pistacje są także bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Zawierają także dużo białka i wapnia - dobrego dla mięśni i kości.

Z pistacji możemy przygotować wiele ciekawych dań, zwłaszcza na słodko, podkreśla doradca kulinarny, Marcin Sikora

Bardzo znana jest pasta pistacjowa, która okazuje się bardzo prosta w przygotowaniu.

Pistacje możemy również wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych.

Ciekawostką jest fakt, że jeden orzech pistacji ma tylko 3 kcal. Przypomnijmy, Światowy Dzień Pistacji obchodzony jest  26 lutego.

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze