Najlepsze ekopraktyki, czyli, co robią producenci opakowań plastikowych, żeby ograniczyć zużycie surowca?
-
Wykorzystują do pracy energooszczędne maszyny, ograniczając zużycie energii elektrycznej.
-
„Odchudzają” opakowania, stosując jak najmniej surowca bez uszczerbku na jakości. Lżejsze pojemniki to mniej pojazdów niezbędnych do ich przetransportowania, a w efekcie mniej CO2 w atmosferze.
-
Pozyskują surowce wtórne z zewnątrz i wykorzystują je do produkcji pojemników niemających bezpośredniego kontaktu z żywnością.
-
Stosują recykling odpadów produkcyjnych. To, co nie zostanie wykorzystane do produkcji opakowań, nie ląduje w koszu na odpady, lecz zostaje przetworzone i wykorzystane ponownie. Jednym z przedsiębiorstw społecznie odpowiedzialnych jest firma Plast-Box (producent opakowań plastikowych), która w swojej ofercie proponuje opakowania wykonywane z regranulatu, promując ekopolitykę firmy hasłem „Z myślą o przyszłych pokoleniach”.
Co to jest regranulat i jak można go wykorzystać w branży opakowaniowej?
Regranulat to tworzywo sztuczne pochodzące z recyklingu tworzywa sztucznego. Opakowania z regranulatu są wykorzystywane m.in. do produkcji wiader napełnianych chemią gospodarczą, budowlaną czy ogrodniczą. Zawartość regranulatu w takim pojemniku wynosi zazwyczaj do 60%. Dla środowiska naturalnego to ogromna różnica. A dla producentów i klientów? Ostateczne proporcje oryginalnego tworzywa i regranulatu zostają ustalone po wielu testach, które nie wykazały uszczerbku na jakości. Dla większości firm wykorzystanie surowców pochodzących z recyklingu to powód do dumy. Dzięki temu mogą pokazać swoim klientom, że nie tylko mówią o tym, jak bardzo zależy im na ochronie środowiska, ale wykonują konkretne kroki w celu realnej zmiany na lepsze.
Ekodziałania dla branży spożywczej
A jakie ekopraktyki firmy działające w branży opakowaniowej mogą zaproponować producentom żywności? Coraz większą popularnością cieszą się opakowania z bio tworzywa powstałe na bazie surowców roślinnych. Zdaniem wielu ekspertów biodegradowalne tworzywo to przyszłość branży opakowaniowej. Z biotworzyw powstają m.in. siatki, tacki do żywności czy pojemniki do nabiału.