Co jeść zamiast mięsa? Lista zamienników
Rezygnacja z jedzenia mięsa nie musi oznaczać, że Twoja dieta będzie uboga w białko. Istnieje wiele roślinnych źródeł białka, które nie tylko zapewnią odpowiednią podaż tego makroskładnika, ale również dostarczą wielu innych składników odżywczych. Przygotowaliśmy listę najpopularniejszych zamienników mięsa, które świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej, oto one:
- nasiona roślin strączkowych – np. fasola, ciecierzyca, soczewica, groch to doskonałe źródła białka; świetnie sprawdzą się do sałatek, zup, gulaszów, a nawet do past do pieczywa;
- tofu i produkty na bazie soi – szczególnie popularne wśród wegan jest tofu, które ma łagodny smak i uniwersalne zastosowanie;
- orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, pestki dyni czy chia to nie tylko bogate źródło białka, ale także zdrowych tłuszczów; warto dodawać je do smoothie, jogurtu, owsianki lub sałatek;
- jaja i nabiał – jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, warto przygotowywać posiłki z jaja oraz wybierać nabiał, np. twaróg, jogurty czy sery.
Zamiast szukać zamienników mięsa, możesz też wybrać dietę wegetariańską ze strony wybranego cateringu np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/zamosc/.
Dlaczego warto jeść mniej mięsa?
Zmniejszenie spożycia mięsa może zapewniać wiele korzyści – zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Wiele badań wskazuje, że szczególnie ważne jest ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów nowotworów.
Warto zwrócić uwagę na to, że ograniczenie spożycia mięsa wpływa również na środowisko. Produkcja mięsa, a szczególnie wołowiny, wpływa na duże zużycie wody i energii, a także na wysoki wskaźnik emisji gazów cieplarnianych.
Suplementacja w diecie wegetariańskiej – jak nie dopuścić do niedoborów witamin i minerałów?
Dieta wegetariańska uznawana jest za zdrową. Dlatego też oferowana jest przez wiele renomowanych cateringów dietetycznych np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lublin. Pamiętaj jednak, że wyeliminowanie mięsa z diety może doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Dlatego warto zwrócić uwagę również na suplementację składników takich jak:
- witamina B12 – to kluczowa witamina dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji krwi; ze względu na to, że witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie często muszą ją suplementować;
- żelazo – choć występuje w roślinach np. w szpinaku, to jest wtedy mniej przyswajalne niż w produktach pochodzenia zwierzęcego; koniecznie łącz żelazo z witaminą C;
- wapń – wegetarianie powinni suplementować również wapń.