Podczas tego wydarzenia poruszane były kwestie takie jak: witalizacja polskiej wsi, program PQF (Polish Quality Food) który ma na celu wytwarzania, certyfikowania i promowania polskiej żywności najwyższej jakości na świecie. Projekt ten zakłada możliwość dofinansowania działań inwestycyjnych rolników i podmiotów gospodarczych w wysokości 50% kosztów. Podczas spotkania z rolnikami dr Gabriel Janowski promował rolnictwo ekologiczne.
W konferencji uczestniczyła także prof. Ewa Solarska z Katedry Biotechnologii Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która wygłosiła wykład nt. „Nawożenie jagodowych oraz ich ochrona przed chorobami i szkodnikami. Rośnie potrzeba wytwarzania naturalnych środków ochrony roślin podkreśla prelegentka.
Dr Tadeusz Solarski, członek dialogu przy ministrze rolnictwa Krzysztofie Jurgielu mówił o potrzebie zrzeszania się rolników w spółdzielnie.
Ostatni z prelegentów, Tadeusz Rolnik - pszczelarz, rolnik i pasjonat zdrowego żywienia powiedział, że obecna jakość chleba pszenicznego jest na bardzo niskim poziomie.
Szerszej relacji z konferencji mogą usłyszeć państwo we wtorek (21 marca) o godz. 13.10 i w poniedziałkowych audycjach „Boży rolnik”.
Napisz komentarz
Komentarze