Do udziału w konkursie zgłosiło się kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu tomaszowskiego. Reprezentacje Kół przygotowywały tradycyjne potrawy regionalne według własnych receptur i z wykorzystaniem lokalnych produktów. Rywalizacja była zacięta, a wykazały się niezwykłą kreatywnością i kunsztem kulinarnym, podkreśla starosta tomaszowski Henryk Karwan.
Jakie receptury znalazły się w gronie ocenianych potraw?
Zadaniem jury było wyłonienie najlepszej potrawy, która będzie reprezentowała powiat tomaszowski w półfinale wojewódzkim - drugim etapie konkursu. Kulinarne zmagania organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Wydarzenie w Żyłce połączone było z powitaniem lata i nocą świętojańską, dodaje starosta Henryk Karwan.
Na placu wiejskim odbyły się warsztaty wicia wianków i zielarskie, a także występy lokalnych zespołów. Można było także było spróbować przygotowanych potraw i skorzystać z porad Powiatowego Urzędu Pracy czy ośrodków rolniczych. Nie zabrakło także atrakcji dla dzieci. Na zakończenie zorganizowano dyskotekę.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Katolickie Radio Zamość. W najbliższą sobotę (29.06) w paśmie audycji samorządowych usłyszą Państwo szerszą relację z tego wydarzenia.
Napisz komentarz
Komentarze