Ten szczególny czas miał nie tylko wymiar duchowy – mówi prof. Mariola Tymochowicz, kulturoznawca.
Ograniczenia wielkopostne dotyczyły w pierwszej kolejności jedzenia. Rezygnowano nie tylko z mięsa i tłuszczu, ale również spożywania produktów odzwierzęcych, takich jak jaja czy nabiał.
Przed rozpoczęciem postu gospodynie dokładnie szorowały i wyparzały garnki, żeby nie było na nich żadnych pozostałości tłuszczu.
Jak podkreśla kulturoznawca, prof. Mariola Tymochowicz, post obejmował również w sferę stroju.
Środa Popielcowa, zwana po staropolsku Środą Wstępną, kończyła karnawał i rozpoczynała w Kościele Katolickim czterdziestodniowy okres Wielkiego Postu.
Jeżeli są Państwo zainteresowani ludową obrzędowością doroczną zapraszamy do słuchania audycji „Lubelszczyzna na ludowo” w każdą I i III niedzielę miesiąca o 9.35. Kolejna audycja już w najbliższą niedzielę 18 lutego.
Napisz komentarz
Komentarze