Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Postne potrawy dawniej

Post dziś i dawniej to zupełnie inny post.

Źródło: pixabay.com

Środa Popielcowa to początek Wielkiego Postu i okresu, w którym przygotowując się do Świąt Wielkiej Nocy decydujemy się na różne ograniczenia, także spożywcze. Dawniej był to czas, kiedy bardzo się umartwiano. 

Co oznaczało skromniejsze jedzenie dawniej? – powiedziały na naszej antenie panie KGW w Wirkowicach. 

Jeszcze do niedawna podstawowym pokarmem w okresie postu był żur i śledzie. Jak podają źródła: „Postu przestrzegano bardzo ściśle. Nawet nie pito serwatki, lecz zlewano ją do beczek, a po Wielkanocy gotowano na niej kaszę jaglaną zwaną kwaśną. Gdy zostawał w domu chleb, po upieczeniu smarowany jajkiem lub smalcem żeby skórka się błyszczała, odkrawano ją i dawano ptactwu. Powszechnie spożywaną potrawą był barszcz żytni”. W chłopskich chatach jadano także zupę z cebuli, postną kapustę, Pamułę, czyli zupę z kapusty z brukwią i suszonymi śliwkami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze