Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama AGROLINK

Ostatnie dni karnawału

Jak dawniej świętowano zapusty?

Źródło: pixabay.com

Ostatki, zapusty, mięsopust albo kusaki - tak dawniej określano ostatnie dni karnawału, które rozpoczynał tłusty czwartek. Jak tłumaczy kulturoznawca, prof. Mariola Tymochowicz, były to najbardziej intensywne dni karnawału w dawnej Polsce.

Był to czas radości, zabawy oraz psikusów.

Ostatki były również czasem obfitego jedzenia, a to dlatego, że w Wielkim Poście surowo przestrzegano ograniczeń dotyczących spożywanych pokarmów.

W czasie zapustów wsie, dwory i miasta były pełne przebierańców. Organizowano tańce, turnieje, kuligi i maskarady. A przede wszystkim jedzono do syta. Ostatki kończyły się we wtorek o północy przed Środą Popielcową.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze