Racjonalne i zdrowe odżywianie dostarcza naszemu organizmowi nie tylko wielu cennych witamin, ale przy okazji sprawia, że możemy cieszyć się zdrowiem na długie lata naszego życia. Abyśmy czuli się dobrze sami ze sobą warto przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jedną z nich jest spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, a w okresie jesienno – zimowym powinniśmy sięgać po kiszonki. Chorobą cywilizacyjną jest otyłość, która dotyczy już nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci dlatego zdaniem dietetyk Kingi Stopy należy unikać smażonych potraw, wybierając gotowanie na parze i pieczenie.
Piekąc potrawy należy unikać folii aluminiowej ponieważ do jedzenia przenikają toksyczne składniki.
Mięso i ryby wymagają obróbki termicznej, ale tego rodzaju produkty należy zawsze kłaść na gorący tłuszcz, a dlaczego?
Chorobą cywilizacyjną jest nie tylko otyłość, ale także cukrzyca. Spożywając: mąkę, ryż i makaron należy wybierać produkty pełnoziarniste. Mają one niższy indeks glikemiczny i dostarczają naszemu organizmowi dużo cennych witamin i minerałów.
Przygotowując potrawy należy ograniczyć spożycie soli. Zdaniem Kingi Stopy jakimi aromatycznymi przyprawami i ziołami możemy zastąpić sól?
Sięgając po produkty spożywcze ze sklepowych półek należy uważnie czytać etykiety. Na jakie niezdrowe dodatki należy zwrócić szczególną uwagę?
Pamiętajmy, że zawarte w produktach: konserwanty, barwniki i ulepszacze smaku są niezdrowe dla naszego organizmu. Większa liczba składników naturalnych zawartych na opakowaniu produktu świadczy, o tym że zawiera on lepsze jakościowo wartości odżywcze.
Więcej o racjonalnym odżywianiu usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (15.12) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.
Napisz komentarz
Komentarze