Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Bricomarché

Nie marnujmy żywności

Jako Polacy najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i warzywa, wędliny oraz nabiał typu jogurty czy sery. Wiele z tych produktów kupujemy bez przemyślenia, a nadmiar przygotowanych dań wyrzucamy, szczególnie w okresie świątecznym.
Nie marnujmy żywności

Okazuje się również, że wielu Polaków w nieprawidłowy sposób przechowuje żywność w lodówce. Na górnej półce należy przechowywać produkty mleczne, środkowa półka powinna być zarezerwowana na dania obiadowe, a dolna półka jest idealna na surowe mięso i ryby. W jaki sposób prawidłowo przechowywać produkty spożywcze na poszczególnych półkach lodówki informuje dietetyk Kinga Stopa.

Jakie produkty powinniśmy przechowywać w szufladach i półkach drzwi naszych lodówek?

Kinga Stopa dodała, że żywność możemy przechowywać także w słoikach i puszkach.

Kinga Stopa dodała, że przez robieniem sklepowych zakupów warto wcześniej sporządzić ich listę. 

Co możemy zrobić z nadmiarem jedzenia, by go nie wyrzucać? W Zamościu możemy podzielić się z osobami potrzebującymi i bezdomnym. Przy Parafii Świętego Brata Alberta przy ul. Edwarda Dembowskiego 24 w Zamościu funkcjonuje Jadłodzielnia – Spichlerz Brata Alberta. Jest to miejsce, w którym codziennie każdy może podzielić się jedzeniem. W pomieszczeniu jest dostępna lodówka oraz regały na żywność KLIKNIJ

Przed nami okres świąteczny. Więcej na temat alternatywnego przechowywania żywności usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (01.12) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze