Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Bricomarché

Miód-rodzaje i właściwości

Miód jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych produktów naturalnych.
Miód-rodzaje i właściwości

Autor: https://pixabay.com/pl/photos/mi%C3%B3d-cynamon-miska-mi%C3%B3d-pszczeli-2542952/

Jest znany od starożytności, ma wiele różnych odmian, zależnych od rodzaju nektaru lub spadzi zbieranego przez pszczoły. Każdy rodzaj miodu ma swoje unikalne cechy smakowe i właściwości zdrowotne.

Charakterystycznym dla Roztocza jest miód fasolowy zaznacza Adam Chruścikowski, właściciel gospodarstwa pasiecznego.

Miód lipowy podobnie jak drzewo lipy, ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne i dobroczynne działanie na ludzki organizm. Spożywanie miodu lipowego jest szczególnie zalecane w stanach przeziębień, leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a także wspomaga naszą odporność w okresach jesienno-zimowych. Wyróżniamy także miód wielokwiatowy, akacjowy, mniszkowy, wrzosowy, a także gryczany. 

Miód może być wykorzystywany jako alternatywa do słodzenia potraw i napojów, a także jako składnik w domowych kosmetykach. Wybierając miód upewnijmy się, że jest on naturalny i pochodzi z zaufanej pasieki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze