Jest znany od starożytności, ma wiele różnych odmian, zależnych od rodzaju nektaru lub spadzi zbieranego przez pszczoły. Każdy rodzaj miodu ma swoje unikalne cechy smakowe i właściwości zdrowotne.
Charakterystycznym dla Roztocza jest miód fasolowy zaznacza Adam Chruścikowski, właściciel gospodarstwa pasiecznego.
Miód lipowy podobnie jak drzewo lipy, ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne i dobroczynne działanie na ludzki organizm. Spożywanie miodu lipowego jest szczególnie zalecane w stanach przeziębień, leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a także wspomaga naszą odporność w okresach jesienno-zimowych. Wyróżniamy także miód wielokwiatowy, akacjowy, mniszkowy, wrzosowy, a także gryczany.
Miód może być wykorzystywany jako alternatywa do słodzenia potraw i napojów, a także jako składnik w domowych kosmetykach. Wybierając miód upewnijmy się, że jest on naturalny i pochodzi z zaufanej pasieki.
Napisz komentarz
Komentarze