W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu biłgorajskiego, samorządowcy, wójtowie i burmistrzowie oraz delegacje z miejskich i gminnych ośrodków i domów kultury.
Podsumowania projektu dokonał Tomasz Rogala, wicestarosta biłgorajski:
Zarówno projekt, jak i podsumowująca konferencja cieszyły się dużym zainteresowaniem – dodał wicestarosta:
To wydarzenie jest wspaniałą okazją do spotkania wszystkich kół gospodyń wiejskich z naszego powiatu – podkreślał Andrzej Szarlip starosta biłgorajski:
Głównym założeniem projektu było zwrócenie uwagi i zachęcenie mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej do dbałości o środowisko naturalne i promowanie zdrowego trybu życia. Projekt miał także zwrócić uwagę na bioróżnorodności lokalnego środowiska przyrodniczego i podnieść świadomości w zakresie ochrony przyrody. Poprzez zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich projekt miał również podnieść wiedzę dotyczącą możliwości wykorzystania lokalnych produktów, w tym pochodzących z upraw ekologicznych, w codziennej kuchni.
Pierwszą część wydarzenia stanowiła konferencja, w której prelekcje wygłosili specjaliści z dziedziny rolnictwa, ochrony środowiska, gospodarki oraz ARiMR. Jako pierwszy referat o bioróżnorodności powiatu biłgorajskiego wygłosił Marek Konopka kierownik Wydziału Rolnictwa, Ochrony Środowiska i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Biłgoraju.
Następnie głos zabrał Andrzeja Wojtyło dyrektor Roztoczańskiego Parku Narodowego, który przybliżył temat ochrony przyrody na polu zrównoważonego rozwoju rolnictwa.
Program rolno-środowiskowo-klimatyczny kierowany do rolników przez ARiMR” omówił Bartłomiej Świtała, kierownik Biura Powiatowego w Biłgoraju Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Biłgoraju. Na zakończenie temat „Rolnictwo ekologiczne w powiecie biłgorajskim - Zasady zdrowego odżywiania na przykładzie produktów kiszonych”.omówili przedstawiciele Zespołów Doradztwa Rolniczego.
W ramach wydarzenia odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez szefa kuchni z Zamościa Rafała Włocha, odbył się również konkurs kulinarny, w którym zwyciężyły panie reprezentujące gminę Tarnogród z KGW Różaniec, Luchów Górny, Luchów Dolny i Klubu Kobiet Aktywnych z daniem piróg gryczany z sosem kurkowym i żurawiną. Drugie miejsce zajęło KGW ‘Dorbozianki’ z Dorboz w gminie Obsza, zaś trzecie przyznano KGW ‘Dąbrowiczanki’ z Dąbrowicy w gminie Biłgoraj. Wyróżnienie przyznano Zespołowi Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju za polędwiczki roztoczańskie w sosie imbirowym, podane z kluskami gryczanymi, glazurowaną marchewką i buraczkami z miodem.
Produkty użyte do dzisiaj prezentowanych przez nas potraw pochodzą z naszych własnych upraw i są zdrowe i ekologiczne – wyjaśniała Luiza Litwin z Koła Gospodyń Wiejskich „Jarzębinki” ze Stanisławowa w gminie Józefów:
Zwieńczeniem projektu stała się publikacja książkowa w formie albumu, w której znalazły się prezentacje organizacji i zrzeszeń mieszkańców powiatu biłgorajskiego, takich jak KGW oraz opis ich działalności z zakresu dbałości o środowisko. Ta publikacja ma wielką wartość – tłumaczył Tomasz Rogala:
Projekt jest realizowany przez powiat biłgorajski przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie (106 tys. zł) oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Realizacja projektu trwa od połowy maja do połowy listopada 2023 roku.
Napisz komentarz
Komentarze