Kolorowe warzywa i owoce powinny spożywać dzieci i młodzież oraz osoby dorosłe, wykonujące pracę umysłową. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, by usprawnić naszą koncentrację i pamięć informuje dietetyk Kinga Stopa.
Na zdolność zapamiętywania mają wpływ także witaminy.
Paliwem dla naszego mózgu są tlen oraz glukoza. W jakich produktach znajdziemy węglowodany złożone?
Niewłaściwa dieta, brak ruchu i odpowiedniej ilości snu oraz sięganie po używki– to najczęstsze przyczyny zachorowań i pogorszenia stanu zdrowia. Zdaniem Kingi Stopy aby usprawnić pracę naszego mózgu powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia.
Na psychikę i lepszą pracę mózgu pozytywny wpływ mają także zioła tj.: bazylia, żeń-szeń, dziurawiec, szafran czy melisa.
Więcej o diecie usprawniającej pracę naszej psychiki usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (29.09) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.
Napisz komentarz
Komentarze