Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama AGROLINK

Dieta, a pamięć i koncentracja

Owoce i warzywa są nie tylko zdrowe, ale wpływają również oczyszczająco na mózg z toksyn i szkodliwych lub zbędnych substancji. Obecne w nich antyoksydanty znacznie poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentracji.

Kolorowe warzywa i owoce powinny spożywać dzieci i młodzież oraz osoby dorosłe, wykonujące pracę umysłową. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, by usprawnić naszą koncentrację i pamięć informuje dietetyk Kinga Stopa. 

Na zdolność zapamiętywania mają wpływ także witaminy. 

Paliwem dla naszego mózgu są tlen oraz glukoza. W jakich produktach znajdziemy węglowodany złożone? 

Niewłaściwa dieta, brak ruchu i odpowiedniej ilości snu oraz sięganie po używki– to najczęstsze przyczyny zachorowań i pogorszenia stanu zdrowia. Zdaniem Kingi Stopy aby usprawnić pracę naszego mózgu powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia. 

Na psychikę i lepszą pracę mózgu pozytywny wpływ mają także zioła tj.: bazylia, żeń-szeń, dziurawiec, szafran czy melisa. 

Więcej o diecie usprawniającej pracę naszej psychiki usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (29.09) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy. Gościem audycji będzie dietetyk Kinga Stopa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze