Celem Konkursu jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, a także wspieranie kół gospodyń wiejskich. To wsparcie w szczególności dotyczy aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Promujemy lokalne, zdrowe produkty - podkreślał Michał Mulawa wicemarszałek województwa lubelskiego:
Powiat Biłgorajski wyróżnia się różnorodnością smaków i potraw – zaznaczał Andrzej Łagożny, członek Zarządu Powiatu:
I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich "Pod Olchą" z Olszanki (gmina Turobin) za danie „mielone inaczej”, o czym opowiedziała Danuta Radej:
II miejsce zajęło KGW "Alibabki" (gmina Frampol) za danie „pierogi z soczewicą”, a III miejsce - Stowarzyszenie "Babeczki (gmina Tereszpol) za „skwaszoną minę z jajem”.
Organizatorami wydarzenia byli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Powiat Biłgorajski, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i KRUS. Patronat honorowy sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus.
Napisz komentarz
Komentarze