Kwiaty i owoce czarnego bzu wykazują właściwości: przeciwutleniające, przeciwzapalne, napotne, wykrztuśne i przeciwdrobnoustrojowe. Czarny bez łagodzi objawy przeziębienia, bo właśnie dzięki zawartości witamin i soli mineralnych działa długofalowo, wspierając odporność organizmu. Zielarka Barbara Matysik zdradziła dlaczego warto zwrócić uwagę właśnie na te kwiaty.
Kwiaty czarnego bzu można zbierać od połowy maja do końca czerwca .Najprostszą metodą ich przechowywania jest postać suszu roślinnego
Barbara Matysik poleca herbatę i napary o smaku bzu.
Czarny bez jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie zdrowotne. Bowiem z owoców czarnego bzu możemy przygotować cały podstawowy repertuar domowych przetworów. Świetnie nadają się na: soki, syropy, konfitury, dżemy, a także wino i nalewki. Jedną z doskonałych zalet czarnego bzu jest to, że zawierają dużo pektyn, więc nie są potrzebne żadne żelujące dodatki.
W najbliższym „Poradniku zielarskim” ekspert Barbara Matysik zdradzi przepis jak wykonać syrop na ból głowy. Na poradnik radiowy serdecznie zapraszamy już w najbliższy wtorek (16.05) o godz. 9.40.
Napisz komentarz
Komentarze