Celem konkursu jest wymiana doświadczeń kulinarnych, a także kultywowanie i upowszechnianie tradycji przygotowania posiłków regionalnych. O zasadach konkursu mówi Maria Juszczak-Sowińska.
Z ciasta drożdżowego można upiec bułki, rogaliki, ciasta z owocami, pączki, kulebiaki oraz paszteciki i pizzę. O tradycji wypieków drożdżowych mówi opiekunka Regionalnej Izby Pamięci w Wysokiem Wanda Szpuga.
Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 4 czerwca br. podczas Dnia Muzealnika w Wysokiem. Warto podkreślić, że ten dzień jest połączony z gminnymi obchodami dnia dziecka. Organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji zaznacza Monika Juszczak-Sowińska.
Przypomnijmy, zgłoszenia na konkurs organizowany przez Gminę Zamość pn. „Drożdżowe z wiejskiej chaty” przyjmowane są do 19 maja br., a rozstrzygniecie odbędzie się podczas tegorocznego Dnia Muzealnika w Wysokiem.
Napisz komentarz
Komentarze