Przed nami długi majowy weekend. Jeśli dobrze zaplanujemy nasz urlop, biorąc wolne od pracy 2 maja będziemy mogli odpocząć aż pięć dni. Planując majowy weekend warto wybrać się na Roztocze lub zaplanować dalszy pobyt np. w górach lub nad morzem albo spotkać się w gronie najbliższych. Często właśnie w maju rodzinne i towarzyskie spotkania spędzamy grillując różnego rodzaju potrawy. Czy jest jakiś alternatywny sposób, aby grillować zdrowo? Czego unikać, by nie pozbawić produktów spożywczych wartości odżywczych? Planując grilla warto zakupić aromatyczne mięsa np. karkówkę, którą możemy wcześniej zamarynować dodając łyżkę musztardy. Smak mięsa może wzbogacić również rozmarynem oraz innymi ziołowymi przyprawami. Jaki rodzaj mięsa doskonale sprawdzi się na grillowym ruszcie zdradziła dietetyk Kinga Stopa.
Kinga Stopa dodała, że grillować możemy się nie tylko mięso, ale również warzywa i owoce, a jakie?
Grillując mięso, warzywa i owoce warto zadbać, by ich nie przypalić ponieważ takie potrawy są rakotwórcze. Jakie są najzdrowsze sposoby, by nasze produkty spożywcze nie straciły na wartości?
Spotkaniom towarzyskim często towarzyszy alkohol. Po jakie napoję zdaniem dietetyk warto sięgnąć podczas grilla, by ugasić pragnienie?
Goście na grillu będą zachwyceni jeśli przygotujemy szaszłyki warzywne oraz miesno - warzywne. Są one proste w przyrządzeniu, a zarazem bardzo smaczne. Wystarczy pokroić warzywa w kawałki, nakłóć na szpilki, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie grillować
Więcej o alternatywnych sposobach na grillowane potrawy usłyszą Państwo w „Poradniku dietetycznym” w najbliższy piątek (21.04) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy.
Napisz komentarz
Komentarze