Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 14 października 2024 22:20
Reklama

Co jadać w Wielki Piątek?

Wielki Piątek to tradycyjnie dzień ścisłego postu. Powstrzymujemy się wtedy od spożywania potraw mięsnych, dań z dodatkiem masła, jajek i śmietany. Na stołach pojawiają się zaś ryby, szczególnie potrawy ze śledzia, postne żury, dania z warzyw.
Co jadać w Wielki Piątek?

Autor: Źródło: pixabay.com

Propozycję dań na Wielki Piątek podaje Anna Zgnilec, przewodnicząca KGW z Zawady oraz autorka książki kucharskiej.

POSŁUCHAJ

Pani Anna Zgnilec podaje inspirujący przepis na placki na sodzie z grochem.

POSŁUCHAJ

Gospodyni z Zawady podzieliła się też z nami ciekawostką kulinarną, która wpisuje się w styl życia „zero-waste”.

POSŁUCHAJ

Przypomnijmy, w Wielki Piątek obowiązuje nas post ścisły, który jest połączeniem postu jakościowego i ilościowego. Tego dnia nie można jeść mięsa i wyrobów z niego - także rosołu, który jest wywarem mięsnym. Dozwolone jest jedzenie nabiału, jaj, ryb, owoców morza oraz wszelkich owoców i warzyw.

Post warto wykorzystać do odpowiedniego przygotowania się do świąt, to również doskonała okazja, by dać organizmowi odpocząć przed nadchodzącymi dniami świątecznego ucztowania przy stole.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ostatnie komentarze