Propozycję dań na Wielki Piątek podaje Anna Zgnilec, przewodnicząca KGW z Zawady oraz autorka książki kucharskiej.
Pani Anna Zgnilec podaje inspirujący przepis na placki na sodzie z grochem.
Gospodyni z Zawady podzieliła się też z nami ciekawostką kulinarną, która wpisuje się w styl życia „zero-waste”.
Przypomnijmy, w Wielki Piątek obowiązuje nas post ścisły, który jest połączeniem postu jakościowego i ilościowego. Tego dnia nie można jeść mięsa i wyrobów z niego - także rosołu, który jest wywarem mięsnym. Dozwolone jest jedzenie nabiału, jaj, ryb, owoców morza oraz wszelkich owoców i warzyw.
Post warto wykorzystać do odpowiedniego przygotowania się do świąt, to również doskonała okazja, by dać organizmowi odpocząć przed nadchodzącymi dniami świątecznego ucztowania przy stole.
Napisz komentarz
Komentarze