Podczas Świąt Wielkanocnych na naszych stołach goszczą jajka, które symbolizują odrodzenie i nowe życie, w tym zmartwychwstanie Chrystusa. My Polacy upodobaliśmy sobie jajka jako nieodzowny element na wielkanocnym stole. Całymi rodzinami z radością malujemy pisanki i czekamy, by zasiąść przy stole i móc złożyć sobie serdeczne życzenia. Przygotowując się do zbliżających się świąt wiele gospodyń domowych zastanawia się co oznaczają poszczególne pieczątki zawierające liczby na skorupkach jajek. Kinga Stopa poinformowała, że jajka oznaczone symbolem „0” są najzdrowsze.
Jajka oznaczone jako „1” oznaczają chów z wolnym wybiegiem.
Jajka tzw. „2” to chów ściółkowy.
Dietetyk Kinga Stopa dodała, że należy unikać jajek oznaczonych symbolem „3”.
My Polacy lubimy spożywać jajka, bo są one zdrowie.
Na temat wartości odżywczych jajek dużo wiedzą sportowcy, a czy istnieje określona ilość zalecanego ich spożywania w ciągu tygodnia?
Kinga Stopa zaleca spożywanie jajek na miękko i na twardo.
Z pewnością na naszych świątecznych stołach oprócz jajek zagoszczą: barszcz biały, sałatka wielowarzywna, biała kiełbasa czy sernik. Przygotowując się do świąt warto zadbać ,by potrawy były lekkostrawne. Jakich zasad warto przestrzegać by w okresie świąt zbytnio nie przytyć?
Więcej na ten temat, o jajkach i przygotowaniach do świąt usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (07.04) o godz. 9.40, na który serdecznie już teraz serdecznie zapraszamy.
Napisz komentarz
Komentarze