Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pizza naszych słuchaczy! Rozstrzygnięcie konkursu

Pizza to jedno z najchętniej jedzonych dań przez osoby w absolutnie każdym wieku, a mimo włoskiego pochodzenia, znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Nic więc dziwnego, że istnieje międzynarodowe święto pizzy, które obchodziliśmy na naszej antenie 9 lutego. Z tej okazji przygotowaliśmy też konkurs dla słuchaczy w Międzynarodowym Dniu Pizzy.

Autor: Łukasz Cofała

Zaprosiliśmy wszystkie Panie i Panów, którzy gotują, smakują i uwielbiają jeść pizzę.

 

Otrzymaliśmy od Państwa domowe przepisy i zdjęcia, które przedstawiają wykonane pizze. Były pizze tradycyjne, na słodko i z bukietem sałat.

Do wygrania wartościowe były nagrody ufundowane przez Katolickie Radio Zamość, Wydawnictwo Jedność i Mały Przewodnik Katolicki. A wśród nich:

książka Wydawnictwa Jedność, którą warto mieć w domu „Kuchnia bez konserwantów” Lisy Casali

drewniany zegar wiszący z logo Katolickiego Radia Zamość, magnes, kalendarz i miesięcznik „Mały Przewodnik Katolicki”.
 

Postanowiliśmy nagrodzić Pana Łukasza Cofałę za przepis na tradycyjną pizzę. Oto treść maila z przepisem na to danie.

 

Witam, jestem Łukasz Cofała, a to pizza spod mojej ręki wraz z przepisem. Podstawą dla mnie jest cienkie ciasto i niewielka ilość składników. Według mnie tak wygląda i smakuje prawdziwa pizza. Jak ją zrobić?

Na 1 blachę potrzebujemy:

- 1/5 drożdży,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- pół łyżeczki cukru i soli,

- 100 ml letniej wody i mleka,

- mąka zamojska,

- sos pomidorowy,

- mozzarella rozdrobniona,

- pieczarki,

- oregano.

Teraz wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, wykładamy na stolnicę, dodajemy mąki i ugniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta na około 15-20 minut pod przykryciem. Teraz przygotowujemy blachę i piekarnik. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni aby się rozgrzał, na blachę kładziemy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy do średniej grubości 2-4mm i wykładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem i oregano, nakładamy bardzo cienko pokrojone pieczarki. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, to zależy jak bardzo chcemy aby ciasto było chrupiące. To wszystko, teraz tylko smakować.

Zdjęcie pizzy Pana Łukasza Cofały zamieszczamy na naszej stronie. Dziękujemy też paniom Dianie, Agacie i Marysi za nadesłane przepisy i zdjęcia. Dzisiaj wygrywa jedna osoba, a jest nią Pan Rafał.

Narody są do odebrania w Dziale Promocji i Reklamy Katolickiego Radia Zamość, przy ul. Jana H. Zamoyskiego 1 od poniedziałku do piątku od 8:00 do 16:00. Dziękujemy wszystkim za udział w naszych radiowych konkursach. To tylko potwierdza, że nas słuchacie i razem tworzycie nasz program. Jeszcze raz wielkie dzięki.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Mania 16.02.2017 14:31
A tak przybliżeniu to ile mąki potrzeba na tą porcję?