Oznacza to, że podstawą diety wegańskiej są przede wszystkim warzywa, owoce, rośliny strączkowe i ich przetwory, a także produkty zbożowe typu: orzechy, migdały, nasiona, pestki i oleje roślinne. Czym charakteryzuje się ta dieta powiedziała dietetyk Kinga Stopa.
Dlaczego coraz częściej ludzie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego?
Jakimi produktami można wzbogacić dietę wegańska, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin?
Zdaniem Kingi Stopy zdrowsza jest dieta wegetariańska czy wegańska?
Dieta wegańska pozwala zapobiec wielu chorobom m.in.: otyłości, cukrzycy typu drugiego oraz zmniejsza ryzyko zachowania na nowotwory. Chcąc całkowicie zrezygnować z mięsa warto wcześniej jednak wykonać komplet podstawowych badań, a następnie wyniki skonsultować z lekarzem specjalistą. Więcej o diecie wegańskiej usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (17.03) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy.
Napisz komentarz
Komentarze