Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Czy będąc na diecie musimy rezygnować z dań, które lubimy?

Często pomiędzy posiłkami lubimy sięgać po przekąski i różnego rodzaju słodycze typu: batoniki, czekoladki czy cukierki, które w swoim składzie zawierają dużą ilość węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że węglowodany dostarczają naszemu organizmowi energii, ale aby zbytnio nie przytyć powinniśmy pamiętać o codziennej dawce ruchu.
Czy będąc na diecie musimy rezygnować z dań, które lubimy?

Autor: Fot. https://pixabay.com/pl

W czasie wolnym lubimy także spotkania towarzyskie, a wtedy często spożywanymi posiłkami są fast foody. Dużą popularnością cieszy się pizza, którą lubimy spożywać w wersji mięsnej lub warzywnej. Dietetyk Kinga Stopa przyznała, że o jej kaloryczności decyduje grubość ciasta i składników.

POSŁUCHAJ

Osoby, które dbają o smukłą i szczupłą sylwetkę wiedzą, że codzienna dawka ruchu pozwala utrzymać deficyt kaloryczny na odpowiednim poziomie. Czy, zatem osoby dbające o linię mogą pozwolić sobie na zjedzenie pizzy? Dietetyk Kinga Stopa wyjaśniła, że wszystko zależy od rodzaju pizzy, a więc od dodatków, które znajdą się na cieście. Jakie warzywa doskonale sprawdzą się jako lekkostrawny dodatek do pizzy?
POSŁUCHAJ

Jeśli na co dzień jemy regularnie i zdrowo, a dodatkowo dostarczamy sobie odpowiednią dawkę ruchu (dużo chodzimy, spacerujemy, jeździmy rowerem lub uprawiamy sport) z pewnością możemy pozwolić sobie na dostarczenie większej ilość kalorii niż osoby, które prowadzą siedzący tryb życia.
POSŁUCHAJ

Często słyszymy, że makarony są tuczące, ale wszystko zależy od ilości spożycia oraz z jakimi dodatkami go przyrządzamy. Jeśli zależy nam na tym, aby nie przytyć powinniśmy ograniczyć do minimum dodawanie do makaronu sosów na bazie śmietany i majonezu. Kaloryczne dodatki należy zastąpić warzywami, świeżymi ziołami, grzybami czy chudym mięsem. Kinga Stopa podkreśliła, że kaloryczność makaronu zależy w głównej mierze od jego rodzaju, zatem warto czytać etykiety zamieszczone na opakowaniu.
POSŁUCHAJ

W diecie osób odchudzających się powinny znaleźć się przede wszystkim nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, ciecierzyca). Dostarczają one organizmowi białko oraz błonnik pokarmowy, które pozytywnie wpływają na metabolizm. Wartość kaloryczna naszej diety powinna pokrywać się z zapotrzebowaniem energetycznym. W dużej mierze wartość ta zależy od trybu naszego życia, zatem jeśli dużo się ruszamy i uprawiamy jakikolwiek sport możemy pozwolić sobie na zjedzenie od czasu do czasu: pizzy, kababa czy czekolady.

Chcąc odzywać się zdrowo powinniśmy się kierować zdroworozsądkowymi zasadami, a więcej na temat racjonalnego odżywiania usłyszą Państwo w najbliższym poradniku dietetycznym w piątek (17.02) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze