Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Celem wydarzenia było promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych oraz promocja i wspieranie kół gospodyń wiejskich. To czas wyjątkowej integracji lokalnej społeczności – tłumaczył wójt gminy Potok Górny Stanisław Dyjak:
Na wydarzenie przybyła Anna Gembicka, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która w rozmowie podkreślała, jak ważne jest ocalanie od zapomnienia dawnych tradycji kulinarnych:
Cieszy fakt, że koła gospodyń wiejskich są wielopokoleniowe i łączą tradycję z nowoczesnością – zaznaczała poseł Beata Strzałka:
I miejsce zajęło KGW w Zamchu za kurdybały, II miejsce - Stowarzyszenie "Babeczki" w Tereszpolu - Zaorendzie za kulaszę, zaś III miejsce za gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i grzybami wywalczyły panie z KGW Cebulanki" z Przedmieścia Szczebrzeszyńskiego. Wyróżnienia otrzymały KGW w Lipinach Górnych - Borowina za zawijaniec po borowińsku z żurawiną oraz KGW w Hedwiżynie za hołubce z kaszą gryczaną.
Ponadto organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji dla całych rodzin m.in. wystąpiły lokalne zespoły śpiewacze, Teatr Iluzji „Wesoła Zabawa z Czarami”, koncerty Zespołów OHIO Karolina Bzdyra i Krzysztof Demidowski oraz MeGustar, a także zjeżdżalnie, pokazy strażackie i malowanie twarzy dla dzieci.
Organizatorami wydarzenia byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, KRUS, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Powiat Biłgorajski i Gmina Potok Górny.
Napisz komentarz
Komentarze