Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama AGROLINK

Co jadać w Wielki Piątek?

Wielki Piątek to tradycyjnie dzień ścisłego postu.

Autor: Źródło: pixabay.com

Powstrzymujemy się wtedy od spożywania potraw mięsnych, dań z dodatkiem masła, jajek i śmietany. Na stołach pojawiają się zaś ryby, szczególnie potrawy ze śledzia, postne żury, dania z warzyw. Propozycję dań na Wielki Piątek podaje Anna Zgnilec, przewodnicząca KGW z Zawady oraz autorka książki kucharskiej.

POSŁUCHAJ

Pani Anna Zgnilec podaje inspirujący przepis na placki na sodzie z grochem.

POSŁUCHAJ

Gospodyni z Zawady podzieliła się też z nami ciekawostką kulinarną, która wpisuje się w styl życia „zero-waste”.

POSŁUCHAJ

Przypomnijmy, w Wielki Piątek obowiązuje nas post ścisły, który jest połączeniem postu jakościowego i ilościowego. Tego dnia nie można jeść mięsa i wyrobów z niego - także rosołu, który jest wywarem mięsnym. Dozwolone jest jedzenie nabiału, jaj, ryb, owoców morza oraz wszelkich owoców i warzyw.

Post warto wykorzystać do odpowiedniego przygotowania się do świąt, to również doskonała okazja, by dać organizmowi odpocząć przed nadchodzącymi dniami świątecznego ucztowania przy stole.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze