Znacznie mniej osób natomiast zdaje sobie sprawę z tego, że również pyłek pszczeli, posiada szereg właściwości, które pomogą w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Mówi Henryk Skowron, główny specjalista ds. pszczelarstwa w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Zamościu z siedzibą w Sitnie.
Henryk Skowron zaznacza, że pyłek pszczeli to produkt kompletny.
Ciekawostką, jest iż pyłek pszczeli cieszy się ogromnym powodzeniem m.in. wśród sportowców.
Pyłek pszczeli posiada szerokie zastosowanie. Polecany jest m.in. w uzupełnianiu niedoborów białkowych, wzmacnia organizm np. po radioterapii czy chemioterapii, pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych. Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Produkt ten odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym i grzybobójczym, podobnie jak antybiotyki.
To tylko niektóre niezwykłe właściwości pyłku pszczelego. Więcej informacji na temat tego produktu mogą Państwo odsłuchać na stronie internetowej naszej rozgłośni w audycji „Pszczelarstwo – zawód, pasja, hobby”, zamieszczonej w zakładce Najnowsze Audycje.
Napisz komentarz
Komentarze