Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 stycznia 2025 18:01
Reklama HeavenTour - FATIMA

Warsztaty kulinarne pt. ""Karp kiedyś a dziś"

Zorganizowało ogólnopolskie towarzystwo promocji ryb "Pan Karp"

Autor: Łukasz Kot

Ogólnopolskie towarzystwo promocji ryb  "Pan Karp" wraz z gospodarstwem rybackim Bełżec zorganizowało (25.11.br) w karczmie rybackiej Karpiówka w Bełżcu warsztaty kulinarne pt. ""Karp kiedyś a dziś". W programie m.in. znalazła się krótka informacja o ekologicznych metodach chowu karpi.

POSŁUCHAJ

W ramach warsztatów odbył się pokaz łapania ryb siecią w stawie. Opowiada o nich Ireneusz Kuśmierczak współwłaściciel gospodarstwa rybackiego Bełżec.

POSŁUCHAJ

Miała miejsce też dyskusja na temat sprzedaż żywego karpia i jego przenoszenia do domów.

POSŁUCHAJ

Punktem kulminacyjnym było wspólne przygotowanie innowacyjnych potraw z karpi i ich degustacja. Mówi Anna Kuśmierczak-Kuceł.

POSŁUCHAJ

Jak przyrządzony karp smakuje najlepiej tłumaczy Antoni Kuśmierczak zajmujący się hodowlą karpi od 60 lat.

POSŁUCHAJ

Karp to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych, sprowadzonym do Polski pomiędzy XII a XIII wiekiem, prawdopodobnie z hodowli cystersów czeskich lub morawskich. Hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna. W Polsce karp stanowi 80% zarybień wód otwartych. W 2013 roku w Polsce wyprodukowano 18,5 tys. ton karpia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze