Ogólnopolskie towarzystwo promocji ryb "Pan Karp" wraz z gospodarstwem rybackim Bełżec zorganizowało (25.11.br) w karczmie rybackiej Karpiówka w Bełżcu warsztaty kulinarne pt. ""Karp kiedyś a dziś". W programie m.in. znalazła się krótka informacja o ekologicznych metodach chowu karpi.
W ramach warsztatów odbył się pokaz łapania ryb siecią w stawie. Opowiada o nich Ireneusz Kuśmierczak współwłaściciel gospodarstwa rybackiego Bełżec.
Miała miejsce też dyskusja na temat sprzedaż żywego karpia i jego przenoszenia do domów.
Punktem kulminacyjnym było wspólne przygotowanie innowacyjnych potraw z karpi i ich degustacja. Mówi Anna Kuśmierczak-Kuceł.
Jak przyrządzony karp smakuje najlepiej tłumaczy Antoni Kuśmierczak zajmujący się hodowlą karpi od 60 lat.
Karp to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych, sprowadzonym do Polski pomiędzy XII a XIII wiekiem, prawdopodobnie z hodowli cystersów czeskich lub morawskich. Hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna. W Polsce karp stanowi 80% zarybień wód otwartych. W 2013 roku w Polsce wyprodukowano 18,5 tys. ton karpia.
Napisz komentarz
Komentarze