Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Święta Agata

W dniu św. Agaty święcimy sól, chleb i wodę.
Święta Agata

Autor: Niedziela.pl

5 lutego w Kościele wspominamy św. Agatę. Urodziła się w bogatej, arystokratycznej sycylijskiej rodzinie. Wyróżniała się niezwykłą urodą. Historię św. Agaty przybliżył pasterz diecezji zamojsko-lubaczowskiej, biskup Marian Rojek.

POSŁUCHAJ

W dniu św. Agaty święcimy sól, chleb i wodę, które mają chronić od pożarów i piorunów. Poświęcone kawałki chleba wrzucano do ognia, by wiatr odwrócił pożar w kierunku przeciwnym albo używano do tego soli. O zwyczaju opowiadała nam pani Irena z Radecznicy:

POSŁUCHAJ

Ludowe przysłowie mówi, że „Sól św. Agaty od ognia strzeże chaty”, ale według doświadczenia wiernych nie tylko w tym można upatrywać opieki tej świętej.

POSŁUCHAJ

Ze względu na doznane tortury, w tym obcięcie piersi, św. Agata jest patronką amazonek. W ikonografii św. Agata przedstawiana jest w długiej sukni, z kleszczami, którymi ją szarpano. Atrybutami są: chleb, dom w płomieniach, korona w rękach, kość słoniowa - symbol czystości i niewinności oraz siły moralnej, palma męczeńska, obcięte piersi na misie, pochodnia oraz płonąca świeca - symbol Chrystusa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze