Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jarmark Galicyjski

W Narolu odbył się XVII Jarmark Galicyjski "Smaki Roztocza”.

W czterodniowym programie jarmarku (7-10 lipca) znajdowały się m.in. takie wydarzenia jak: premiera spektaklu pt. 'Bawmy się”  Teatru Florianum, konferencja poświęcona kuchni regionalnej 'Rozsmakuj się w Roztoczu”, konkurs potraw regionalnych, występy wokalno - instrumentalne dzieci i młodzieży, rozgrywki sportowe oraz koncerty.

Stanisław Woś, burmistrz Miasta i Gminy Narol w rozmowie z Anną Głowacką, wskazywał, że inicjatywa jaką jest Jarmark Galicyjski promuje regionalne aspekty Narola oraz ziemi roztoczańskiej.

POSŁUCHAJ

Marlena Wiciejowska, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Narolu podkreślała, że dzięki współpracy lokalnych instytucji Jarmark Galicyjski osiągnął wysoką rangę imprezy, która stała się wizytówką Narola.

POSŁUCHAJ

Krystyna Wróbel przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rudzie Różanieckiej wymieniając przygotowane przez Koło Gospodyń potrawy regionalne, informowała o wysokich osiągnięciach, które panie posiadają na swoim koncie.

POSŁUCHAJ

W wyniku przeprowadzonych konkursów kulinarnych wyłoniono następujących laureatów: w konkursie smaków regionalnych kół gospodyń wiejskich:

III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Jędrzejówka za kurczaka pieczonego,

II miejsce zajęło  Koło Gospodyń Florianki z Narola za kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną,

I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Płazów za staropolskiego kurczaka po chłopsku w śmietanie.

Z kolei w III Konkursie kulinarnym 'Galicyjskie Smaki Wczoraj Dziś i Jutro” nagrodę specjalną, tytuł 'Galicyjski Kucharz Roku” nadany przez Polską Akademię Smaku (Przemysław Żurek, Grzegorz Adamarek - Hotel Blue Diamond Active SPA, Rzeszów) otrzymali:

III miejsce: Robert Stefański, Dariusz Grzeszczyk - GREFSENKOLLEN RESTAURANT, Oslo

II miejsce: Artur Lenczewski, Karol Rusiłowicz - Hotel Pięć Dębów, Supraśl

I miejsce: Radosław Janus, Lidia Syjud - Hotel Klimek SPA, Muszyna - nominacja do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.
Wśród organizatorów przedsięwzięcia znajdowali się: Urząd Miasta i Gminy Narol, Samorząd Województwa Podkarpackiego,  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni <http://www.osskic.org.pl/>, WORLD CHESS, Unia Europejska: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze