Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Green Office Ecologic BANER

Biszcza. Dzień miodu i pieroga

Nad zalewem Biszcza-Żary odbył się (11.08) coroczny tradycyjny Dzień Miodu i Pieroga.
Biszcza. Dzień miodu i pieroga

Z racji, że Gmina Biszcza słynie z kaszy gryczanej i gryczanego miodu, co roku gospodynie prezentują swoje specjały zrobione na bazie właśnie tych produktów. Zofia Chytrosz z Koła Gospodyń Wiejskich w Biszczy podkreślała, że wypiekanie pieroga gryczanego, (zwanego też pirogiem biłgorajskim) to już tradycja kultywowana z pokolenia na pokolenie:

POSŁUCHAJ

Zofia Chytrosz zdradziła również przepis na pieróg gryczany:

POSŁUCHAJ

Dumą biszczańskich terenów jest także miód gryczany, jednakże zanim pracowite pszczoły go zrobią, człowiek musi włożyć wiele pracy w pielęgnację pasieki:

POSŁUCHAJ

Na wydarzenie złożyły się: konferencja pszczelarska, występy gminnych zespołów wokalnych, tanecznych i śpiewaczych, koncert Gminnej Orkiestry Dętej ‘Złot Nuta’ z Biszczy, zaś imprezę zakończyła zabawa taneczna z zespołem ‘Ewenement’. Nie zabrakło oczywiście stoisk z wypiekami regionalnymi, degustacji miodów i pierogów oraz atrakcji dla dzieci.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze